Op een zonovergoten zondag begin juni zijn we bij elkaar gekomen voor onze jaarlijkse wijnspijsdag met de wijnproefclub Proeven 2.0 Den Haag. Deze was de 3de editie alweer en was wederom een groot succes! We hebben zo genoten dat we hebben besloten om une édition d’hiver te organiseren. Hieronder voor inspiratie onze creatieve en heerlijke wijnspijscombinaties.
Something fishy, something bubbly
Wijn: 2010 Vinho Espumante de Qualidade Bruto, Paulo Laureano uit Alentejo regio, Portugal Mousserende wijn gemaakt van de inheemse Portugese druif, Arinto.
Gerecht: Forelleneitjes op een bedje van mascarpone en Stilton kaas met perenconfituur op met appelstroop besmeerde abdijbrood.
Hárslevelű goes nuts
Wijn: 2015 Tokaji Hárslevelű, Prince Tamas, Chateau Dereszla, Hongarije. De Hárslevelű is een witte Hongaarse druivensoort, dat zowel droge als zoete wijn voortbrengt. Hárslevelü betekent lindenboomblad.
Gerecht: Macadamia soep
The white gold
Wijnen: 2016, Fendant du Valais Pentes Brûlées, door het wijnhuis Cave Saint Pierre uit Valais in Zwitserland. Een 2de wijn: 2016, Domaine Hubert Beck, Pinot Gris, Alsace.
Gerecht: frisse terrine van asperge, tomaat en groene kruiden.
Un vin de légende
Wijn: 2010, Château Carbonnieux Pessac-Léognan Blanc (Grand Cru Classé de Graves)
Gerecht: Chevice van zeebars met forelleneitjes, wakame, oestermayonaise en waterkers.
Perfect harmony
Wijn: 2016, Châteauneuf-du-Pape, Combes d’Arnevel, Rhone, Frankrijk. Blend van: Bourboulenc, Roussanne, Grenache Blanc en Clairette.
Gerecht: Gepekelde kabeljauw, koud licht gerookt op de Green Egg. Met een salsa van mango, dragon, olijfolie parels op een shiso blad.
Cooking like Heston Blumenthal
Wijn: 2016, Limoux Chardonnay, Domaine de L’Aigle, Gerard Bertrand.
Gerecht: Tarbot uit de pan, gemarineerd met mirin en soya. Afgemaakt met viseitjes, moleculair verkregen “caviar” van gevogelte bouillon en gestoomde wortel.
Cuore italiano
Wijn: 2006, Brunello di Montalcino, Colle al Matrichese, Costanti. 100% Sangiovese.
Gerecht: Biefstuk uit een stuk, gegaard tot een kerntemperatuur van 45°. Met laangazzme gegrilde tomaatjes, chillivlokken, oregano en rucola.
Cheese platter
Wijnen: 2009, Chateau Fontaine Sauternes, Castel Firmian Riserva Teroldego Rotaliano en Ribera del Duerro Crianza 2010, Marques de Burgos
Kazen: Roquefort, Blauw uit Zuid Tirol en Cabrales.
Een rommeltje
Wijn: 2016, Theo, Brachetto d’acqui. Cossetti,
Gerecht: Eton Mess, een traditioneel Engels dessert bestaande uit een mengsel van aardbeien, merengue en room.
Romanian soul
Wijnen: 1990 Tămâioasă românească van Pietroasa. 2015, Tămâioasă românească van Tohani. – Flori de Gheața = ijsbloemen beide uit Roemenië. Tămâioasă românească = Roemeense muskaat.
Gerecht: chocoladetaart.