Oude wereld in nieuw jasje

Roemenië heeft een rijke wijnbouw traditie met een geschiedenis die meer dan 4,000 jaar oud is. Ondanks de politieke en ideologische tegenslagen van de vorige eeuw is Roemenië een van de meest interessante wijn producerende landen in Europa met een groeiende reputatie voor individualiteit van zowel de wijnmakers als de inheemse druivenrassen. Roemenië produceert wijnen met een goede kwaliteit/prijs verhouding en heeft de potentiaal om wereldklasse wijnen te maken.

Roemenië is een van de grootste wijnlanden van de wereld. Het is het zesde land in EU als het om wijnproductie gaat na Italië, Frankrijk, Spanje, Portugal en Duitsland en bevindt zich in de top 10 landen in de wereld als het om oppervlakte van wijngaarden gaat. Roemenië is een Oude wereld wijnland, zoals Frankrijk, Italië, Spanje en Duitsland. Momenteel is een oppervlakte van 174.500 ha aangeplant en de wijnproductie was in 2012 circa 3,3 mio hl.

Het wijnassortiment van Roemenië omvat verschillende waardevolle inheemse druivensoorten die bewaard zijn gebleven zelfs na de invasie van phylloxera (druivenluis), en een aantal internationale rassen met erkende oenologische karakteristieken.