Geschiedenis

Dionysos, de God van wijn

Het begin van de wijnbouw gaat op zijn minst 4,000 jaar terug. De legende zegt dat Dionysos, de god van de wijn, werd geboren in Thracië, op wat tegenwoordig het grondgebied van Roemenië is. Roemenië of Dacia zoals door de Romeinen genoemd, had al een gevestigde wijncultuur. Op de munten die uitgegeven zijn door de Romeinen nadat ze Dacia (AD 106) hebben overwonnen staat een vrouw met twee kinderen die druiven krijgen. De druiven zijn het symbool van de belangrijkste rijkdom uit de regio.

19de eeuw, nauwe banden met Frankrijk

De periode tussen de 19de eeuw tot aan de uitbraak van de Eerste Wereldoorlog, werd gekenmerkt door nauwe banden met Frankrijk. Dit culmineerde met het advies van de Franse wijnbouwers en praktische hulp na de laatste twee decennia van de 19de eeuw, toen phylloxera Roemenië trof. Het gevolg was dat veel van de post fylloxera herbeplanting werd uitgevoerd met behulp van Franse druivenrassen: Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay, Sauvignon Blanc en anderen.

Interbellum, nauwe banden met Duitsland

Het interbellum werd gekenmerkt door nauwere banden met Duitsland en Oostenrijk, toen de ‘Spritzer’, wijn vermengd met koolzuurhoudend mineraalwater, werd geïntroduceerd in Roemenië.

Communisme, nadruk op kwantiteit

Tijdens de communistische overheersing (1948-1989), was de Roemeense wijnindustrie ingedeeld in drie wijnproducerende organisaties: onderzoeks-instituten, wijndomeinen en coöperatieve wijngaarden gekoppeld aan staatswijnhuizen. De nadruk werd meer gelegd op kwantiteit dan op kwaliteit. Desondanks weten de Roemeense wijnen vele belangrijke prijzen te winnen tijdens internationale wedstrijden.

Na 1989, oude wereld in nieuw jasje

De liberalisering van de economie na 1989 heeft geleid tot een reeks ingrijpende veranderingen in de Roemeense wijnindustrie. De “coöperatieve” wijngaarden zijn teruggegeven aan privéeigenaars, en de staats-wijnmakerijen zijn grotendeels geprivatiseerd. De onderzoeks-instituten zijn momenteel hun rol aan het herdefiniëren in de wijnsector.