De Roemeense wijnbouw bevindt zich aan de noordelijke grens van de ideale wijnbouwbreedtegraad (tussen 30 en 50 graden Noorderbreedte). Daarom wordt de Roemeense wijnbouw meestal gedaan op de heuvels, op goed gedraineerde hellingen met de beste blootstelling aan de zon, of in valleien die goed zijn beschermd tegen de koude winter wind en late vorst in het voorjaar. De paradox is dat in de gebieden die het beste zijn voor de rode wijnen, voornamelijk witte wijnen worden geproduceerd, vooral omdat de binnenlandse markt vraagt om witte wijnen. De situatie gaat snel veranderen als de internationale markt vraagt om rode wijnen.
Locatie, klimaat en terroir
Hoewel klimatologisch zeer verschillend, ligt Roemenië op dezelfde breedtegraad als Frankrijk. De belangrijkste geografische kenmerken zijn de Zwarte Zee, de Donau en de hoogte van het Karpaten gebergte. Het gebergte, dat bijna de helft van het land beslaat loopt op tot ongeveer 2.500 meter en omsluit de Transsylvanische hoogvlakte, gelegen op ongeveer 400 meter boven zeeniveau. In het zuiden, stroomt de Donau (Dunărea) door een zandvlakte, naar het noorden richting de Donau Delta en mondt uit in de Zwarte Zee.
Roemenië heeft een landklimaat, met hete zomers en koude winters, die getemperd zijn door de invloed van de bergen, rivieren en Zwarte Zee. De bodem is steenachtig en goed gedraineerd rond de Karpaten en meer alluviaal en zanderig in het kustgebied. Last but not least, de blootstelling aan het zonlicht en de “warmte” van de Roemeense ziel zijn de belangrijkste factoren die de kwaliteit van de wijnen beïnvloeden in een gezegend wijnland.