Sparkling Romania Masterclass

07 februari 2025, bij de Amsterdam Wine Academy

Op een koude winterdag ging ik samen met een paar vriendinnen van mijn wijnclub naar de Amsterdam Wine Academy voor een masterclass over Roemeense sparkling wijnen. De masterclass was in no-time uitverkocht, dus ik was blij dat ik een van de gelukkige deelnemers was!

De sessie werd geleid door Iulia Ţigau (DipWSET/Weinakademiker), een Roemeense wijnexpert die ik al kende van een eerder event over Roemeense sparkling wijnen. Destijds was ik jurylid bij een blindproeverij en heb ik haar expertise en passie al mogen ervaren.

Julia begon de masterclass meteen met een fascinerend weetje: wist je dat Roemenië, na Frankrijk, het tweede land ter wereld was dat mousserende wijn produceerde volgens de méthode traditionnelle? De Roemeense sparklingwijntraditie gaat terug tot 1792, toen Jakob Aurelius Müller, bisschop van de Evangelische Kerk in Transsylvanië, in Biertan begon te experimenteren met mousserende wijn.

Om wat context te geven over de sparklingwijnmarkt in Roemenië anno 2025: het land telt ongeveer 500 wijnmakers, waarvan 380 commercieel actief zijn met bekende merken. Maar slechts 33 daarvan produceren ook mousserende wijn, naast stille wijnen. Dat maakt sparkling wijn in Roemenië een echte nichemarkt—des te specialer om deze masterclass bij te wonen! Hieronder de wijnen die we hebben geproefd. De wijnen met drie sterren waren mijn absolute favorieten!

Budureasca Classic Blanc de Noir 2014 ***

De Budureasca Classic Blanc de Noir 2014 is een super-premium, extra brut, mousserende wijn, gemaakt van Pinot Noir en Chardonnay volgens de méthode traditionnelle. Een dijk van een wijn, waar je u tegen zegt. De wijn rijpt 8 jaar op de gist, wat zorgt voor een complex profiel met tonen van brioche, florale nuances, kweepeer, crème brûlée en een nootachtige, ronde afdronk. De wijn komt uit Dealu Mare, een regio die bekendstaat om zijn rode wijnen, maar de wijnmaker slaagt erin een fantastische bubbel te creëren, ondanks de typisch lage zuurgraad van het gebied. Overigens verbaast het me niet dat deze wijn op de eerste plek is geëindigd van de 40 wijnen die we tijdens de 6e editie van de Sparkling Romanian Wine Contest in december 2024 hebben geproefd.

Cramele Recaş, Muse Stars

Gemaakt van de Mustoasa de Măderat-druif, een inheemse variëteit uit Roemenië. Deze wijn is 14 maanden gerijpt op de gist, wat zorgt voor een verfijnde, elegante neus met kruidige, herbale aroma’s, en tonen van groene appel, kerspruimen, perzik en tangerine. Geproduceerd in de Banat-regio (westen van Roemenië), waar de regio bekendstaat om zijn ideale omstandigheden voor het maken van frisse en aromatische wijnen.

Carastalec Carasia Classic Brut ***

Deze mousserende wijn is gemaakt door Carastalec, de enige wijnmakerij in Roemenië die zich volledig richt op sparklingwijnen. Gelegen in de Crișana-regio in het noordwesten van Roemenië, volgt Carastalec hetzelfde wijnmaakproces als in de Champagnestreek. Ze werken samen met Jérôme Legras-Haas, een champagne-expert, en gebruiken 100% groene energie. Carastalec produceert jaarlijks ongeveer 60.000 flessen.

De Carastalec Carasia Classic Brut is een verfijnde blend van 60% Chardonnay en 40% Pinot Noir, met een rijke, complexe smaak. De precieze mousse- en biscuity tonen gaan gepaard met aroma’s van witte bloemen, candied fruits en brioche. De textuur is rond en goed in balans, met een lange afdronk. Deze wijn rijpt minimaal 24 maanden. Zoals mijn buurman zei tijdens de proeverij, dit is de perfecte champagne uit Roemenie. Leuk toch. En in Nederland kun je bij The Forgoten Grapes andere wijnen kopen van deze bijzondere wijnmaker.

Jidvei Mysterium 2017 Brut

Gemaakt van Chardonnay, Pinot Noir en de inheemse druif Fetească Regală, volgens de méthode traditionnelle. Rijping van meer dan 18 maanden op de gist. Aroma’s van tropisch fruit, abrikoos en steenfruit komen naar voren, met een licht bittere afdronk en een vleugje kweepeer. De Fetească Regală voegt florale tonen en tannines toe, wat de wijn extra structuur en diepte geeft.

Domeniile Panciu Cuvee Prestige 2016 ***

Een prachtige blend van 40% Pinot Noir, 40% Fetească Regală en 20% Chardonnay. De geur is heerlijk tropisch, met hints van honing. Diepe, gouden kleur. In de smaak proef je de tropische mango, prachtig in balans met frisse zuren die de wijn levendig houden. Na 65 maanden op de gist heeft hij een fijne complexiteit gekregen.

Briant Domeniile Avereşti

Gemaakt in de regio Huşi, Moldova, van 100% Zghihara, een inheems druivenras uit Roemenië dat bekend staat om zijn aromatische smaak. De wijn heeft een fermentatie op eikenvatten ondergaan, wat zorgt voor een subtiele complexiteit en een extra laag van smaak. Gemaakt volgens de Methode Charmat, ondergaat de wijn een tweede fermentatie in tanks, wat de levendige bubbels en aromatische frisheid bevordert.

Silvania Lux Rosé Magnum 2019

Een elegante mousserende wijn gemaakt van 100% Pinot Noir. De wijn heeft meer dan 36 maanden op de gist gerijpt volgens de méthode traditionnelle, Een leuke weetje, deze wijn is gemaakt door een vrouwelijke wijnmaker, en het hele team bestaat uit vrouwen. De smaak van de wijn doet denken aan aardbeien en kersen, met een subtiele complexiteit en delicate tannines in de afdronk die voor een mooie balans zorgen.

Frâncușa de Cotnari Seleție Spumant

Een extrasec mousserende wijn uit de Cotnari regio, gemaakt van het inheemse druivenras Frâncușa. Het ras heeft een aromatische, bloemige geur met tonen van citrus en honing. Hoewel het ras weinig buiten Roemenië voorkomt, wordt het beschouwd als een cultureel erfgoed van het land en speelt het een belangrijke rol in de wijnen van de Cotnari-regio. De wijn heeft DOC-status en heeft in 2019 de Gouden Medaille gewonnen op het Vinarium International Wine Contest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.