Sarba – een Roemeens wijnras voor het eerst in De Grote Hamersma 2015 – 5 oktober 2014

“Het verhaal achter de wijn wordt steeds belangrijker” zegt Hamersma in de Parol naar aanleiding van zijn nieuwste wijngids, De Grote Hamersma 2015.

Nou en of, Sarba, een Roemeens wijnras heeft een prachtig verhaal. Geboren uit de Roemeense Muskaat (Tămâioasă) en de Welschriesling (Italiaanse Riesling), worden uit de Sarbadruif, sappige en smakelijke wijnen gemaakt. Zij is ook in Nederland beland en trots om in de De Grote Hamersma 2015 voor het eerst opgenomen te zijn! Genoemd naar de heuvel waar zij groeit, Şarbă. Maar Şarbă komt ook van het Roemeense woord sarbatoare dat het feestdag betekent!

Omslag-DGH-20151-267x400
20141005_201958-1

Proefnotitie: Semi-aromatische, frisdroge witte wijn met een licht geelgroene kleur. In de neus, rijpe perziken met vlierbessen en kersenbloesem nuances. In de mond sappig citrusfruit en vlierbes bloesem met een goed geïntegreerde zuurheid. Ronde wijn met body die fris eindigt.

Wijnmaker: Crama Gîrboiu is een familiebedrijf opgericht in 2005. De wijngaarden spreiden zich uit over een oppervlakte van 200 ha en liggen in Coteşti, een gebied met een lange traditie in de wijnbouw, die elk jaar kwalitatief hoogwaardige wijnen produceert. Coteşti heeft zeer gunstige weersomstandigheden en een bodem rijk aan mineralen.

Vinificatie: Handgeplukte druiven. Alcoholische fermentatie in RVS tanks, drie weken bij een temperatuur van 14-16°C. Gefiltreerde wijn wordt gebotteld en op fles bewaard tot de verkoop.

Wijn & Spijs: Gekoeld op 10-11°C als gebeleider van gevogelte, vis en vegetarische maaltijden.

Sarba druif
Livia Sarba 2014

Sarba is behalve bij Roemwijn, ook verkrijgbaar op onderstaande adressen:

andere_wijn_logo
tn_Logo Henri Bloem 2012 LR
VinoVelzky_Logo (gif)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.