Druivenrassen

Inheemse wijnrassen

Het Roemeense wijnassortiment omvat verschillende waardevolle inheemse druivenrassen die behouden zijn na de invasie van fylloxera.

• Rood: Băbeasca neagră, Fetească neagră (grootmoeders- respectievelijk zwart meisjesdruif)
• Wit: Grasă de Cotnari, Fetească albă, Fetească regală, Galbenade Odobeşti
• Aromatisch: Tămâioasă românească, Busuioaca de Bohotin

Fetească Albă
(witte meisjesdruif)

feteasca-alba

Dit is een oude Roemeense variëteit en wordt geteeld in de meeste wijngaarden, vooral in Moldavië en Transsylvanië. Fetească albă staat voor elegantie. De wijnen zijn van hoge kwaliteit, fijn, rond, fluweelachtig en full-bodied, met een gemiddelde zuurgraad.

Fetească Neagră
(zwarte meisjesdruif)

feteasca_neagra

Een edel inheems druivenras uit de tijd van Daciërs. Feteasca Neagra is het ras die Roemenië onderscheidt op de internationale wijnkaart. De wijnen hebben een complexe smaak, kruidig en peperig, met aroma’s van een aroma van droge pruimen en zwarte bessen en hebben grote potentie tot veroudering.

Fetească Regală
(koninklijke meisjesdruif)

feteasca-regala

Een witte druivensoort, ontwikkeld in de jaren 30, in provincie Mureş. Het is een natuurlijke kruising van Grasă de Cotnari en Fetească albă. De wijnen zijn droog, fris, met een hoge zuurgraad en een gedistingeerde smaak van sinaasappel en citrusachtige fruit.

Tămâioasă Românească (Roemeense Muscat)

tamaioasa_romaneasca

Is de naam van de druif muscat en is waarschijnlijk het meest bekende witte Roemeense wijnras.  Het is een druif gecultiveerd op Roemeens grondgebied, meer dan 2.000 jaar geleden. Deze variëteit produceert hoogwaardige gearomatiseerde wijnen. De kleur van de wijn is goudgeel, met wilde bloemen en honing aroma, rijke smaak en 12-12,5% alcohol.

Internationale wijnrassen

De belangrijkste buitenlandse wijnrassen van West-Europese afkomst, die succesvol zijn aangepast aan de Roemeense wijnbouw zijn:

• Rood: Merlot, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Syrah
• Wit: Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot Gris, Italiaanse Riesling, Traminer Rose, Aligote
• Aromatisch: Muscat Ottonel

De witte druivenrassen beslaan ongeveer 85% van de totale oppervlakte van de wijngaarden, terwijl de rode rassen goed zijn voor de resterende 15%. Het witte wijnen assortiment wordt gedomineerd door twee lokale rassen, Fetească albă en Fetească regală, en een internationale, de Italiaanse Riesling. De twee top rode rassen zijn: Merlot en Cabernet Sauvignon.