Wijnverhalen

Sarba – een Roemeens wijnras voor het eerst in De Grote Hamersma 2015 – 5 oktober 2014

“Het verhaal achter de wijn wordt steeds belangrijker” zegt Hamersma in de Parol naar aanleiding van zijn nieuwste wijngids, De Grote Hamersma 2015. 

Nou en of, Sarba, een Roemeens wijnras heeft een prachtig verhaal. Geboren uit de Roemeense Muskaat (Tămâioasă) en de Welschriesling (Italiaanse Riesling), worden uit de Sarbadruif, sappige en smakelijke wijnen gemaakt. Zij is ook in Nederland beland en trots om in de De Grote Hamersma 2015 voor het eerst opgenomen te zijn! Genoemd naar de heuvel waar zij groeit, Şarbă. Maar Şarbă komt ook van het Roemeense woord sarbatoare  dat het feestdag betekent!

  Omslag-DGH-20151-267x400    20141005_201958-1

Proefnotitie: Semi-aromatische, frisdroge witte wijn met een licht geelgroene kleur. In de neus, rijpe perziken met vlierbessen en kersenbloesem nuances. In de mond sappig citrusfruit en vlierbes bloesem met een goed geïntegreerde zuurheid. Ronde wijn met body die fris eindigt.

Wijnmaker: Crama Gîrboiu is een familiebedrijf opgericht in 2005. De wijngaarden spreiden zich uit over een oppervlakte van 200 ha en liggen in Coteşti, een gebied met een lange traditie in de wijnbouw, die elk jaar kwalitatief hoogwaardige wijnen produceert. Coteşti heeft zeer gunstige weersomstandigheden en een bodem rijk aan mineralen.

Vinificatie: Handgeplukte druiven. Alcoholische fermentatie in RVS tanks, drie weken bij een temperatuur van 14-16°C. Gefiltreerde wijn wordt gebotteld en op fles bewaard tot de verkoop.

Wijn & Spijs: Gekoeld op 10-11°C als gebeleider van gevogelte, vis en vegetarische maaltijden.

Sarba druif    Livia Sarba 2014

Sarba is behalve bij Roemwijn, ook verkrijgbaar op onderstaande adressen:     

andere_wijn_logo VinoVelzky_Logo (gif)  tn_Logo Henri Bloem 2012 LR  VinoVelzky_Logo (gif)_____________________________________________________________________________________________________________________

Haagse Wijnen & Spijzen, Roemeense wijnen proeverij, 12 maart 2014 – Restaurant Dendy te Den Haag

DSC_0456  HWS v1

Tijdens de zakelijke netwerkavond van de Haagse Wijnen & Spijzen hebben we een wijnproeverijen gehouden met uitsluitend Roemeense wijnen. De proeverij werd afgesloten met een heerlijk drie gangen diner met bijpassende wijnen. Men was aangenaam verrast over de kwaliteit en diversiteit van de wijnen. Het blijkt maar weer dat de Roemeense wijnen vrijwel onbekend zijn bij het grote publiek, maar zodra deze geproefd worden reageert men enthousiast.

DSC_0450   Livia-Feateassca-250b

Tijdens de proeverij werden lekkere hapjes geserveerd. De prachtige Feteasca Albă past heel mooi bij de zoutige sushi. Feteasca Albă is een oude Roemeense variëteit en wordt geteeld in de meeste wijngaarden, vooral in Moldavië en Transsylvanië. Beschouwd door de wijnmakers in Roemenië als de inheemse witte druif met het meeste potentieel. Intens aromatisch, Fetească Albă staat voor elegantie. De wijnen zijn van hoge kwaliteit, fijn, rond, fluweelachtig en full-bodied, met een gemiddelde zuurgraad.

DSC_0452  DSC_0469_________________________________________________________________________________

Valentijn wijn en spijs diner, 14 Februari 2014 – Restaurant Dendy te Den Haag

DSC_0466 DSC_0480

Tijdens het Valentijnsdag ging Afrodite, de godin van de liefde, los in de keuken van het restaurant Dendy uit Den Haag. Ze werd geholpen door Dionysus, de god van de wijnen. Hij zorgde voor prachtige passende wijnen bij elk van de zeven gerechten waar Afrodite haar magie op los liet. Het resultaat was een delicieus menu voor geliefden, vrienden en iedereen die van liefde en eten houdt. Dendy was gevuld met mooie gerechten, heerlijke wijnen, genietende gasten met een vleugje romantiek. En wellicht hier een daar een beetje opwinding…Onze gasten hebben genoten tot in de kleine uurtjes…

♥ Tsarkaya oester, een stukje bloedsinaasappel en een toefje schuim van prosecco. Een mooie Fino Sherry uit Spanje maakt het gerecht compleet.

♥ Sashimi van tonijn met avocado en een dressing van honing, hazelnoot en soya. Een Roemeense Rose wijn gemaakt van Cabernet Sauvignon, Merlot en Syrah sluit mooi aan op het vlezige van de tonijn en de rijke dressing. 

Rose1      Sashimi of tuna with dressing of hazelnut, honey and soy

♥ Gegrilde gamba met een groene asperge in een milde rode curry. Dit hete gerecht wordt enigszins geblust door een Oostenrijkse wijn, Prechtl gemaakt van de druif Grüner Veltliner

Malse kwartel in tempura met couscous, een zoet vijgje in port en een romige hollandaisesaus met fenegriek. La Colombette, een wijn gemaakt van de Pinot Noir uit de Languedoc heeft een tedere, liefelijke neus van rood fruit met een beetje kruidigheid.

Een teder stukje lamsfilet met kruimelkorst, geroosterde pompoen en amandelen is het vierde gerecht. De wijn die dit gerecht mag begeleiden is de Corcova Festasca Negra. Fetasca Negra is de naam van deze inheemse druivenras uit Roemenië met een groot potentieel. Letterlijk vertaald betekent het ‘zwart meisje’. En ja, de wijn heeft een diepe kleur, aroma’s van bramen, nootmuskaat en gedroogde pruimen die mooi passen bij de kruidigheid van het gerecht en vooral bij het volle en zoete van de pompoen.

Lamb fillet with crust, roasted pumpkin, almonds and lamb jus     CorcovaFeteascăNeagră

Paddenstoelenravioli met shiitake en truffelroom. De prachtige Italiaanse Barolo van Serradenari past heel mooi bij dit rijke, romige gerecht. 

Tot slot, een dessert dat je niet overslaat: een zacht chocoladetaartje dat van binnen zacht en warm is, rode vruchten en een beetje balsamico. De wijn die hier uitstekend bij past is Bodegas Malaga Virgen, Reserva Familia PX is gemaakt van de Pedro Ximenez druif.

Met dank aan Chef Miljo en het team van Dendy restaurant.

 DSC_0527  DSC_0507

_____________________________________________________________________________

De Muzikale Wijnproeverij van 24 januari 2014 – Barthkapel te Den Haag

MWP 2014 v4 MWP 2014 v2

Wist je dat je wijn zelfs met je gehoor kunt proeven? Dat hebben we beleefd tijdens onze Muzikale Wijnproeverij! Het was een avond vol muzieknoten, aroma’s en smaken. Het karakter van elke wijn werd benadrukt door een prachtig pianostuk om de wijn ten volle te beleven. Aan het einde van deze avond wisten onze gasten wat zij lekker vinden zodat ze nog meer kunnen genieten van een glas wijn.

MWP 2014 v1 MWP 2014 v3

______________________________________________________________________________

Wijnproeverij ‘De grote vier’ bij KOW Concepts, Design & Development, 19 december 2013 – te Den Haag

Wijnproeverij-KOW-1 DSC_0131

Op 19 december hebben we de workshop ‘De grote vier’ gegeven aan de medewerkers van bedrijf KOW Concepts, Design & Development. De vier meest voorkomende druivenrassen in de schappen van de supermarkt, het wijnbord in de kroeg en op de wijnkaart zijn besproken en geproefd: Sauvignon Blanc, Chardonnay, Merlot en Cabernet Sauvignon.

We hebben geoefend met het benoemen en herkennen van aroma’s en de smaken in de wijn. Het was niet alleen een leuke avond met mooie wijnen, maar men heeft ook geleerd voortaan bewust te zijn van wat zij bestellen, drinken en belangrijker, waarom zij een wijn ‘lekker’ vinden.


De Muzikale Wijnproeverij van 27 november 2013 – Barthkapel te Den Haag

DSC_0209 DSC_0256

De Muzikale Wijnproeverij was een bijzondere avond vol pianomuzieknoten, aroma’s en smaken in een hemelse omgeving. Voor ons was het hoogtepunt van de avond de buitengewoon charmante gasten aan onze Tafel met Smaak die met hun neus boven glaasjes hangen, wijnen laten rond gaan in hun mond, afgewisseld met een bijpassend hapje. Met elkaar praten over de geur van chocola en dansende meisjes in het glas, naar ons verhaal achter de wijn luisteren en zo nu en dan hun ogen sluiten om te genieten van de klanken van de piano.

DSC_0217 DSC_0218

Mooier dan één van onze gasten kunnen wij het niet verwoorden: “Heel veel dank voor de wandeling over een nieuw pad van uitdagingen aan de reuk en smaakpapillen onder de harmonieuze, als wijn klinkende, klanken.”

DSC_0266 DSC_0214