Wijnverhalen

Lenteproeverij

De line-up voor de lenteproeverij in het zonnetje gezet. Nieuwe gezichten en oude bekenden. Een paar zeldzame flessen die wij zeer beperkt hebben ingekocht maken we morgen open om de lente te vieren. Op is op. Laat je verrassen door de veelzijdigheid en hoge kwaliteit van de wijnen die worden gemaakt in een van de oudste wijnlanden van de wereld.     

DSC_0245

 Let’s celebrate the spring! Noroc! Proost! Wil je langs komen? Stuur ons een email naar cristina.andriescu@gmail.com of bel 0634365664. 

Gramma Rose. Light and cheerful. 60% Feteasca Neagra (Black Maiden) + 40% Merlot. Great harmony between label and wine. Light and cheerful. Pale salmon colour. Aroma of red fruits, strawberry some white peppercorns. Good acidity.
Gramma Rose. Light and cheerful. 60% Feteasca Neagra (Black Maiden) + 40% Merlot. Great harmony between label and wine. Light and cheerful. Pale salmon colour. Aroma of red fruits, strawberry some white peppercorns. Good acidity.
Gramma Feteasca Regala Elegant and mineral. Indigenous Romanian white grape variety, created in the 1930s in Mureş. A natural crossing of Grasă and Fetească albă. Fresh and floral. Flower vine aroma. Well balanced acidity. Citrus, green apple, white fruit – peer, vegetal, field flowers.
Gramma Feteasca Regala Elegant and mineral. Indigenous Romanian white grape variety, created in the 1930s in Mureş. A natural crossing of Grasă and Fetească albă. Fresh and floral. Flower vine aroma. Well balanced acidity. Citrus, green apple, white fruit – peer, vegetal, field flowers.

DSC_0232

Two stars, two classics: delicious Sauvignong Blanc (in between old and new world style) and Gewurtztraminer.
Two stars, two classics: delicious Sauvignong Blanc (in between old and new world style) and Gewurtztraminer.
Made from an unique blend of Sarba and Plavaie, both romanian varieties, this wine exploits the hole white potential, specific and limited of the curvature of Charpatian mountains. Dry, white wine, well structured with an intense aroma of rose and apricots; good acidity.
Made from an unique blend of Sarba and Plavaie, both romanian varieties, this wine exploits the hole white potential, specific and limited of the curvature of Charpatian mountains. Dry, white wine, well structured with an intense aroma of rose and apricots; good acidity.

DSC_0242

Classic Bordeaux blend from Corcova. Aromas of ripe forest berries, spices, sour cherry and prunes. On the palate the taste is supple, with fine grained tannins and a long finish. Maturation 50% in oak barrels and 50% in RVS for 12 months.
Classic Bordeaux blend from Corcova. Aromas of ripe forest berries, spices, sour cherry and prunes. On the palate the taste is supple, with fine grained tannins and a long finish. Maturation 50% in oak barrels and 50% in RVS for 12 months.
Pinot Noir from Corcova. Top quality. Expressive and pleasant with fruity aromas of pomegranate and spices. Complex and rich with soft tanins. Maturation of 12 months in oak barrels.
Pinot Noir from Corcova. Top quality. Expressive and pleasant with fruity aromas of pomegranate and spices. Complex and rich with soft tanins. Maturation of 12 months in oak barrels.
Our pride! Our Fetesca Neagra. Spicy with velvety tannins. The star of Romanian grapes varieties. Maturation: 6 months in French oak, 3 years on bottle. Intense flavours of fruity ripe red fruits as cassis and blackberry opening to reveal spicy notes. Cloves and nutmeg. Dried plum. Velvety and smooth tannins with long finish. Top quality!
Our pride! Our Fetesca Neagra. Spicy with velvety tannins. The star of Romanian grapes varieties. Maturation: 6 months in French oak, 3 years on bottle. Intense flavours of fruity ripe red fruits as cassis and blackberry opening to reveal spicy notes. Cloves and nutmeg. Dried plum. Velvety and smooth tannins with long finish. Top quality!

 

Lentewijnen bij de American Women’s Club Den Haag

Op zaterdag 18 Maart was Roemwijn te gast bij de American Women’s Club in Den Haag. Wij hebben een Roemeense wijnproeverij verzorgd voor de AWC’s leden. Het was een kleine, intieme en informatieve proeverij. De hapjes waren met veel liefde door de leden zelf gemaakt. Wij hebben de wijnen meegenomen en een schat aan informatie over Roemenië als wijnland.

Lentewijnen uit Roemenië
Lentewijnen uit Roemenië
Wijnglazen met daarin de aroma's die je in de wijn kunt terug vinden
Wijnglazen met de aroma’s die je in de wijn terug kan vinden

DSC_9478

Heerlijke hapjes
Heerlijke hapjes

DSC_9487

Hieronder de lijst met de geproefde wijnen.

  1. Crama Girboiu, Cuartz White, Limited Edition, mousserende witte wijn: 60% Plavaie, 40% Fetească Alba
  2. Gramma, droge witte wijn 2015: 100% Feteasca Regala
  3. Gramma, Cuvee Visan, droge rosé wijn, 2016: 60% Feteasca Neagra 40% Merlot
  4. Roy & Damboviceanu, Corcova, droge rode wijn, 2015: 100% Feteasca Neagra
  5. Crama Girboiu, Bacanta, droge rode wijn, 2012: 100% Merlot
  6. Roy & Damboviceanu, Corcova, desset wijn, 2013: 85% Sauvignon Blanc 15% Chardonnay

Ben je ook benieuwd naar deze wijnen of wil je zelf ook een Roemeense wijnproeverij meemaken, stuur ons gerust een email naar: cristina@roemwijn.nl en we nemen contact met je op.

20170318_165706

Europa Culinair op het Plein

Eet- en drinkfestival in Den Haag

Tijdens een zonovergoten weekend eind september 2016 vond het festival Europa Culinair plaats in Den Haag. Ik was aanwezig met mijn Roemeense wijnen in Roemenië paviljoen. Het was de eerste keer dat deze festival plaats vond. Er was eten en drinken uit 20 verschillende Europese landen.

Een paar impressies van dit weekend vind je hieronder. Het was gezellig, zonnig en men was oprecht verrast van de kwaliteit van de Roemeense wijnen. Ik zeg altijd, Roemenië is een oud wereldwijnland met meer dan 4000 wijntraditie. Momenteel is Roemenië een van de 10 grootste wijnproducenten ter wereld, met meer dan 330.000 hectaren aanplant. Overigens heel Oost Europese gebied is helemaal in opkomst. Ben je een avontuurlijke wijndrinker, en wil je iets anders  dan de zoveelste Chardonnay of Merlot, wees welkom en ontdek de oude wereldwijnlanden in een nieuw jasje! Noroc! Proost!

20160923_165210
Een selectie van onze wijnen. In het glas de aroma’s weergegeven middels fruit of kruiden.

20160923_165158

 

20160923_165648
Altijd on tour om de Roemeense wijnen te promoten.

20160923_165205

20160923_164930
De traditionele Roemeense eten mocht ook niet ontbreken. Gabi en Nicu van Restaurant Moldavië uit Amsterdam.
20160923_165104
Jong geleerd, oud gedaan! Mioritza, een gespecialiseerd winkel in Roemeense producten, uit Den Haag was er ook bij.
20160925_174420
Interesse in onze wijnen in Roemenië stand.
20160924_1723330
De rosé en witte wijn smaken uitstekend onder de warme najaarszon.
20160925_172708
In international gezelschap waar onder een wijnmaker uit Bolivia!
20160925_151349
Met Sander de Borst van VinAmigos. http://vinamigos.nl/
20160924_182329
Plezier in Den Haag
Dank je wel DEPA voor de sponsoring met de wijnglazen!
Dank je wel DEPA voor de sponsoring met de wijnglazen!
20160924_151139
A good bottle of wine, sun and friends! What else to wish for!
20160924_194447
Onder de skyline van Den Haag.

Lancering stichting “Romani pentru Romani”

15 Mei 2016 Roemeense ambassade, Den Haag

Roemwijn was aanwezig tijdens de lancering van de stichting “Roemenen voor Roemenen” op de Roemeense ambassade. Trots op het hele team die dit heeft georganiseerd. Meer over de stichting hier

Heerlijke Roemeense wijnen met klinkende namen als Feteasca Neagra (zwart meisje) of Feteasca Alba (koninklijk meisje)

 

 

Crama V.inc Winery

Dranic Hills

Laatst kreeg ik van een nieuwe wijnmaker, Crama Vinc uit het zuidwesten van het land, AOC: I.G. Dealuri Olteniei, een paar flessen om te proeven. Heb ze nog niet geproefd, maar de flessen gaan snel open. Mooie etiketten, nieuwewereldstijl, met vogels en insecten die in de wijngaarden daar leven. Leuk bedacht. Ben vooral benieuwd naar de inheemse druivenras, Tamaiosa Romaneasca (Roemeense muskaat) en de blend van deze met de Sauvignong Blanc. Crama Vinc is in 2009 opgericht, 18,4 ha wijngaard. Eerste productie was in 2013. Jaarlijkse productie is 50,000 l.

Sarbadruif trots in De Grote Hamersma

Sarba – een Roemeens wijnras voor het eerst in De Grote Hamersma 2015

“Het verhaal achter de wijn wordt steeds belangrijker” zegt Hamersma in het Parool naar aanleiding van zijn nieuwste wijngids, De Grote Hamersma 2015.

Nou en of, Sarba, een Roemeens wijnras heeft een prachtig verhaal. Geboren uit de Roemeense Muskaat (Tămâioasă) en de Welschriesling (Italiaanse Riesling), worden uit de Sarbadruif, sappige en smakelijke wijnen gemaakt. Zij is ook in Nederland beland en trots om in de De Grote Hamersma 2015 voor het eerst opgenomen te zijn!

Genoemd naar de heuvel waar zij groeit, Şarbă. Maar Şarbă komt ook van het Roemeense woord sarbatoare  dat het feestdag betekent!

Omslag-DGH-20151-267x400    20141005_201958-1

Proefnotitie: Semi-aromatische, frisdroge witte wijn met een licht geelgroene kleur. In de neus, rijpe perziken met vlierbessen en kersenbloesem nuances. In de mond sappig citrusfruit en vlierbes bloesem met een goed geïntegreerde zuurheid. Ronde wijn met body die fris eindigt.

Wijnmaker: Crama Gîrboiu is een familiebedrijf opgericht in 2005. De wijngaarden spreiden zich uit over een oppervlakte van 200 ha en liggen in Coteşti, een gebied met een lange traditie in de wijnbouw, die elk jaar kwalitatief hoogwaardige wijnen produceert. Coteşti heeft zeer gunstige weersomstandigheden en een bodem rijk aan mineralen.

Vinificatie: Handgeplukte druiven. Alcoholische fermentatie in RVS tanks, drie weken bij een temperatuur van 14-16°C. Gefiltreerde wijn wordt gebotteld en op fles bewaard tot de verkoop.

Wijn & Spijs: Gekoeld op 10-11°C als gebeleider van gevogelte, vis en vegetarische maaltijden.

Sarba druif    Livia Sarba 2014

Sarba is behalve bij Roemwijn, ook verkrijgbaar op onderstaande adressen:

andere_wijn_logo VinoVelzky_Logo (gif)  tn_Logo Henri Bloem 2012 LR  VinoVelzky_Logo (gif)

Haagse Wijnen & Spijzen

Haagse Wijnen & Spijzen, Roemeense wijnen proeverij – Restaurant Dendy, Den Haag

DSC_0456

HWS v1

Tijdens de zakelijke netwerkavond van de Haagse Wijnen & Spijzen hebben we een wijnproeverijen gehouden met uitsluitend Roemeense wijnen. De proeverij werd afgesloten met een heerlijk drie gangen diner met bijpassende wijnen. Men was aangenaam verrast over de kwaliteit en diversiteit van de wijnen. Het blijkt maar weer dat de Roemeense wijnen vrijwel onbekend zijn bij het grote publiek, maar zodra deze geproefd worden reageert men enthousiast.

DSC_0450   Livia-Feateassca-250b

Tijdens de proeverij werden lekkere hapjes geserveerd. De prachtige Feteasca past heel mooi bij de zoutige sushi. Feteasca is een oude Roemeense variëteit en wordt geteeld in de meeste wijngaarden, vooral in Moldavië en Transsylvanië. Beschouwd door de wijnmakers in Roemenië als de inheemse witte druif met het meeste potentieel. Intens aromatisch, Fetească Albă staat voor elegantie. De wijnen zijn van hoge kwaliteit, fijn, rond, fluweelachtig en full-bodied, met een gemiddelde zuurgraad.

DSC_0452

DSC_0469

Valentijn wijn en spijs diner

Valentijn wijn en spijs diner, Restaurant Dendy, Den Haag

DSC_0466 DSC_0480

Tijdens het Valentijnsdag ging Afrodite, de godin van de liefde, los in de keuken van het restaurant Dendy uit Den Haag. Ze werd geholpen door Dionysus, de god van de wijnen. Hij zorgde voor prachtige passende wijnen bij elk van de zeven gerechten waar Afrodite haar magie op los liet. Het resultaat was een delicieus menu voor geliefden, vrienden en iedereen die van liefde en eten houdt. Dendy was gevuld met mooie gerechten, heerlijke wijnen, genietende gasten met een vleugje romantiek. En wellicht hier een daar een beetje opwinding… Onze gasten hebben genoten tot in de kleine uurtjes…

♥ Tsarkaya oester, een stukje bloedsinaasappel en een toefje schuim van prosecco. Een mooie Fino Sherry uit Spanje maakt het gerecht compleet.

♥ Sashimi van tonijn met avocado en een dressing van honing, hazelnoot en soya. Een Roemeense Rose wijn gemaakt van Cabernet Sauvignon, Merlot en Syrah sluit mooi aan op het vlezige van de tonijn en de rijke dressing.

Rose1      Sashimi of tuna with dressing of hazelnut, honey and soy

♥ Gegrilde gamba met een groene asperge in een milde rode curry. Dit hete gerecht wordt enigszins geblust door een Oostenrijkse wijn, Prechtl gemaakt van de druif Grüner Veltliner.

♥ Malse kwartel in tempura met couscous, een zoet vijgje in port en een romige hollandaisesaus met fenegriek. La Colombette, een wijn gemaakt van de Pinot Noir uit de Languedoc heeft een tedere, liefelijke neus van rood fruit met een beetje kruidigheid.

♥ Een teder stukje lamsfilet met kruimelkorst, geroosterde pompoen en amandelen is het vierde gerecht. De wijn die dit gerecht mag begeleiden is de Corcova Festasca Negra. Fetasca Negra is de naam van deze inheemse druivenras uit Roemenië met een groot potentieel. Letterlijk vertaald betekent het ‘zwart meisje’. En ja, de wijn heeft een diepe kleur, aroma’s van bramen, nootmuskaat en gedroogde pruimen die mooi passen bij de kruidigheid van het gerecht en vooral bij het volle en zoete van de pompoen.

Lamb fillet with crust, roasted pumpkin, almonds and lamb jus     CorcovaFeteascăNeagră

♥ Paddenstoelenravioli met shiitake en truffelroom. De prachtige Italiaanse Barolo van Serradenari past heel mooi bij dit rijke, romige gerecht.

♥ Tot slot, een dessert dat je niet overslaat: een zacht chocoladetaartje dat van binnen zacht en warm is, rode vruchten en een beetje balsamico. De wijn die hier uitstekend bij past is Bodegas Malaga Virgen, Reserva Familia PX is gemaakt van de Pedro Ximenez druif.

Met dank aan Chef Miljo en het team van Dendy restaurant.

DSC_0527  DSC_0507

Muzikale Wijnproeverij II

De Muzikale Wijnproeverij – Barthkapel te Den Haag

MWP 2014 v4

MWP 2014 v2

Wist je dat je wijn zelfs met je gehoor kunt proeven?
Dat hebben we beleefd tijdens onze Muzikale Wijnproeverij! Het was een avond vol muzieknoten, aroma’s en smaken. Het karakter van elke wijn werd benadrukt door een prachtig pianostuk om de wijn ten volle te beleven. Aan het einde van deze avond wisten onze gasten wat zij lekker vinden zodat ze nog meer kunnen genieten van een glas wijn.

MWP 2014 v1

MWP 2014 v3

Wijnproeverij ‘De grote vier’

Wijnproeverij ‘De grote vier’ bij KOW Concepts, Design & Development, Den Haag

Wijnproeverij-KOW-1 DSC_0131

Op 19 december hebben we de workshop ‘De grote vier’ gegeven aan de medewerkers van bedrijf KOW Concepts, Design & Development. De vier meest voorkomende druivenrassen in de schappen van de supermarkt, het wijnbord in de kroeg en op de wijnkaart zijn besproken en geproefd: Sauvignon Blanc, Chardonnay, Merlot en Cabernet Sauvignon.

We hebben geoefend met het benoemen en herkennen van aroma’s en de smaken in de wijn. Het was niet alleen een leuke avond met mooie wijnen, maar men heeft ook geleerd voortaan bewust te zijn van wat zij bestellen, drinken en belangrijker, waarom zij een wijn ‘lekker’ vinden.