Lustrum editie Wijn & Spijs brunch

Een gezellige culinaire zondagmiddag

Den Haag, 23 jun 2019

Voor de 5de keer komen we bij elkaar met de wijnclub voor onze traditionele Wijn & Spijs zondagsbrunch. De opdracht is simpel: maak een klein gerecht en schenk een bijpassende wijn. De thema van deze zomereditie was Ole, España!  Jan en Petra hebben ons verwend met hun gastvrijheid en warmte. De setting van deze zondag had zich makkelijk in Spanje kunnen afspelen: warm weer en strakblauwe lucht, een chic terras vol met bloemen en kruiden, een lange tafel bekleed met fijn linnen van damast, de lekkerste Spaanse wijnen proeven, goed eten en aangenaam gezelschap. Geen betere manier om ons weekend af te sluiten. Hieronder een paar foto’s die ik heb gemaakt en uitleg van de wijn en spijs combinaties. Buen Provecho!

Serranoham met meloen en Cava

Als er één gerecht is dat ‘zomer’ schreeuwt, is het de klassieke combinatie van meloen met ham. Met een ijskoude cava smaakt dit hemels.

Wijn: Gran Espanoso Cava Vintage Demi Sec, Cava wijnen, de bubbelwijnen uit Spanje, zijn, net zoals de Champagnewijnen, altijd op de traditionele manier gemaakt. Dit betekent dat de 2de gisting op de fles plaats vindt. Cava wordt het meest geproduceerd in Penedès, het wijngebied ten zuidwesten van Barcelona in Catalonië. Deze cava, voor de Superunie gemaakt, is verrassend lekker met een stevige mousse en wit fruit voor een zacht prijsje.

Gerecht: Serranoham, meloen, munt, Turkse granaatappel balsamico en een beetje peper.

Gamba’s al ajillo met Txakolina blanco

Deze heerlijke tapas gerecht kun je vrijwel op iedere Spaanse menukaart vinden.

Wijn: Txomin Etxaniz – Getariako Txakolina blanco. Te krijgen hier. Geweldige gastronomische wijn. Txomin Etxaniz maakt de allerbeste wijn van Baskenland. Knisperend, fris en droog past deze wijn uitstekend bij de gambas. Gemaakt van de inheemsedruivenrassen, Hondarrabi Beltza en Hondarrabi Zuri.

Gerecht: Gamba’s gebakken met knoflook, citroen, paprikapoeder, chilivlokken en bladpeterselie. Zo simpel, zo lekker. Hier vond ik een recept.

Tapas variadas y dos blancos

Tapas para picar ‘om te prikken’. Een borrelplank met een paar hapjes, Altijd een succes!

Wijnen: Een wijn uit Galicië. Een romig en rijpe godello. Telmo Rodriguez Gaba do Xil Godello Valdeorras. In de neus witte bloemen, kruidigheid, gedroogd wit fruit en honing. Dit belooft één van de belangrijkste witte wijndruivenrassen uit Spanje te worden. Hier een link naar deze wijn. De 2de wijn ook zo een prachtige Spaanse, een Albariño van Bágoa do Miño Lágrima (Bodegas As Laxas) uit de natte en koude Rìas Baixas regio, Hier lees je meer over deze ras.

Gerecht: Para picar tapas variadas. Pulpos, calamares, sardines, boquerones  anchoa, olijfjes met zure ansjovis.

Tapas, tapas y mas tapas

Een vreemde eend in de bijt, Franse rosé

Wijn: Een heerlijke, zachte rosé uit Frankrijk. Een blend van grenache en syrah.

Gerecht: Boerenbrood heerlijk belegd, met: garnalen en avocado, boerenham met venkel en sinaasappel, serrano ham en vijg, paté met champignons en tijm, en forel met ansjovis.

Warme, smeuïge tortilla de patatas

“it blows me away”

Wijn: Señorio de Nevada, een blend van Cabernet Sauvignon en Syrah. Dit is  Oro (goud in het Spaans), de beste wijn van dit huis. En dat is helemaal terecht, ik hoor iemand aan tafel roepen ”crimineel goed”, een andere “it blows me away”. Deze bodega ligt op circa 750 meter hoogte, vlakbij de uiterste westkant van de Sierra Nevada en niet ver van de stad Granada. Hij is fluwelig in de aanzet, krachtig en toch elegant. 11 maanden op nieuw Frans eiken [medium toasted). Hier te krijgen.

Gerecht: We eten bij tortilla española, een dikke omelet van ei, aardappels en olijfolie. Hij is nog warm toen we deze snijden. Wat een zalige combi. 

Ballotine de saumon aux épices

En een 19 jaar oude Palmero gemaakt van 60 jaar oude stokken

Wijn: LLanos Negros. La Time uit Palma, van jaar 2000. Lees hier meer over deze 19 jaar oude wijn gemaakt uit de inheemse druivenras “listán blanco“ van stokken van meer dan 60 jaar oud. Een zeer bijzondere wijn. Gedeeltelijke maceratie met de huid voor 6 dagen lang. Voor een witte wijn is het contact met de “skin” vrij kort, voor een paar uren.

Gerecht: Ballotine de saumon aux épices.  Een heerlijke ballotine van zalm, ingemaakt met krulpeterselie en kervel, op 62° gegaard sous vide. Geserveerd met ingemaakte groente op azijn, worteltjes, radijs, ui en selderij met crème fresh. 

Sopa de Gazpacho y Sherry de Jerez

Voor een warme zomer lunch

Wijn: Sandeman Fino Sherry. Een jonge Fino, minimaal drie jaar gerijpt in een Solera van kleine vaten. De wijn rijpt in een Solera, onder «flor» (een sluier van gist) tot een bleke strogele kleur, met tinten groen en goud.

Gerecht: Deze koude tomatensoep is een klassieker uit de Spaanse keuken. Zelf ben ik geen keukenprinses, maar met het recept uit de Perswijn is mij gelukt om in een mum van tijd een overheerlijke soep te maken. Ik heb deze een dag van de voren gemaakt en ijskoud geserveerd. Hij was veel te snel op. Hier lees je het recept.

Paella con gambas y La Maldita

Zeker geen vervloekte combinatie met deze Garnacha, gruwelijk lekker

Wijn: Rafael Vivanco”s La Maldita uit 2017 gemaakt van 100% garnacha. Garnacha is, na tempranillo, het meest aangeplante druivenras in Rioja. Deze wijn heeft een grappige naam, “de vervloekte”. Wijnboeren noemen de garnacha ‘la Maldita’. Letterlijk vertaald betekent dit ‘de vervloekte’, omdat dit ras lastig te telen is en een laag rendement geeft. De marketeer in me heeft ook een promo filmpje gevonden over La Maldita. Die Maldita…Kijk hier op youtube.

Gerecht: We smullen van alweer een heerlijke klassieker uit de Spaanse keuken. Paella con gambas kon niet ontbreken vandaag op onze tafel.  

Varkenslende met een mooie Rioja

Wijn: Een wijn met structuur, lengte en diepgang! Een prachtige uitsmijter van een heerlijk Spaanse lunch. Rioja Valserrano Finca Monteviejo, 2011. Rioja regio. De druiven van de Finca Monteviejo komen van 55 jaar oude stokken van het gelijknamige perceel. Op deze hooggelegen wijngaarden staat 95% Tempranillo en 5% Graciano. Meer over de wijn lees je hier.

Gerecht: Varkenslende, kruiden, gerold in paprikapoeder, met gemarineerde worteltjes, venkel en oregano.

Het was wederom een geslaagde get to together met de wijnclub. Hieronder nog even op de map onze Spaanse reis. Ik zeg hasta luego amigos! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.